12 grunner til at du har vondt i ryggen

Back-Pain-01

Har du vondt i ryggen, sitter du feil, ligger vondt eller trener feil. Så enkelt – eller så vanskelig – er det. Her er 12 grunner til at du har vondt i ryggen.

1. Sitting
Visste du at sitting belaster ryggen 40 prosent mer enn når du står? Når du blir sittende lenge av gangen med noe du bare MÅ gjøre, er ikke holdning det du tenker på først. Du glemmer å strekke ut – og ryggmusklene dine vil bli svake hvis du ikke bruker dem. Ledd som ikke brukes mister smøringen og blir gamle fortere.

2. Du pendler
Når du henger over rattet mil etter mil, kan holdningen lide. Skuldrene luter, og du får vondt i rygg og nakke. Tenk over hvordan du sitter i bilen.

3. Du trener ikke
Bevegelse gjør smerten mindre, og kurerer ryggsmerter fortere enn hvis du sitter stille. Ny forskning viser at 40 prosent blir mindre aktive etter lrygglidelser, en strategi som faktisk utsetter bedringen eller gjør tilstanden verre.

4: Situps
Situps kan faktisk skade mer enn de gavner. Sterk kjernemuskulatur beskytter ryggen, men situps stabiliserer ikke ryggen. De kan faktisk gi ryggsmerter fordi ryggraden kan overbelastes og ende opp i en c-form, ifølge Sinett.

5. Usunne matvaner
Forskning viser at matvaner som er bra for hjertet, vekten og blodsukkeret også er bra for ryggen. Finsk forskning fant ut at mennesker som led av ryggsmerter også hadde større sannsynlighet for tette blodårer til ryggraden, enn de som var friske. God blodsirkulasjon tar med seg næringsstoffer til ryggraden, og fjerner avfall, sier Sinett. Hvis det ikke skjer, kan betennelse oppstå, og dette kan trigge nervene til å sende smertesignaler til hjernen.

6. Du bærer tungt
Når du bærer rundt på en tung veske, blir skuldrene dine ubalanserte. Kroppen din hever skulderen som bærer veska, og det er ikke bra for ryggraden. Over tid fører det til vonde ryggmuskler.

shutterstock_209301169

7. Du ligger feil
En god madrass varer i opptil ti år, ifølge amerikanske National Sleep Foundation. Men etter fem år kan du begynne å vurdere om madrassen er årsaken til at du ikke sover godt, eller at du har vondt i ryggen. En undersøkelse viser at de som bytter madrass hvert femte år sover bedre og har mindre vondt i ryggen.

8. Sykkel og sittestilling
Mange syklister opplever ryggsmerter etter en helt vanlig sykkeltur. Kanskje er det bare utstyret ditt som ikke er justert riktig i forhold til kroppen din.

9. Skoene dine …
Høye hæler kan tvinge ryggen din til å svaie, noe som fører til at ryggmusklene må jobbe hardere. Sandaler får føttene dine til å bevege seg fra side til side, og det kan også føre til smerte.

10. Du er sinna
Når forskere ved Duke University Medical Center studerte 58 kvinner og menn med kronisk vondt i korsryggen, fant de ut at de som var flinke til å tilgi andre opplevde mindre sinne, depresjon – og smerte.
– Følelser, spenninger i musklaturen og tanker kan ha innvirkning på styrken på smertesignalene våre, sier forsker James w. Carson.

11. Du klarer ikke å slappe av
Kronisk og akutt stress kan trigge ryggsmerter. Når du er stressa, spenner hele kroppen seg, inkludert musklene i rygg og nakke. Men muskler trenger å slappe av. Hvis du ikke lar kroppen hvile, kan du få veldig vondt.

12. Du ser for mye TV
Mange timer i sofaen foran TVen gjør ikke ryggen glad. En av grunnene er at for mye TV gjør at du antageligvis ikke rekker å trene – og trening er som nevnt viktig for ryggen. En norsk studie blant tenåringer viser at de som satt foran TV eller PC i mer enn 15 timer i uken hadde tre ganger så stor sjanse for å få vondt i nedre del av ryggen, enn de mer aktive ungdommene.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]